WSPANIAŁA RUCOLA

Rukola jest zdecydownie nie doceniona, a jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów.
Roślina ta zawiera około osiem razy więcej wapnia,
pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej.
Liście rukoli są bogate w witaminy z grupy B, C oraz błonnik i chlorofil. Ułatwia trawienie potraw tłustych np. serów pleśniowych.
Dodatkowo dużym plusem jest to że, rukola ma bardzo mało kalorii bo 20 g rukoli to tylko 5 kcal. Jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości i poprawia pracę jelit.
W kuchni rukola może być wykorzystywana na różne sposoby.
W naszym cateringu dietetetycznym Optidieta, często jej używamy ze względu na jej wspaniałe wartości.
Sprawdza się ona zarówno na surowo ale też podsmażona i po ugotowaniu a z racji charakterystycznego smaku, liście rukoli stanowią doskonały dodatek do wielu dań.
 
 
32222623_10215727527770576_8094491109176115200_n.jpg
 
Tags: Catering dietetyczny, Reda, Rekowo, Puck, zdrowy catering,  Zbilansowana dieta, opti,